Dogodki in odmevi

Hej!

Te zanima, kaj se dogaja na naši šoli?  Kam smo šli na tabor in kako je bilo na ekskurziji? Kako je bilo na športnem dnevu in kdo nas je prišel obiskat? Vse to si lahko prebereš v tej rubriki.

______________________________________________________________

Preživeli smo lep in sproščujoč dan na Dunaju

V soboto, 10. junija 2017, se je v zgodnjih jutranjih urah pred šolo zbralo 37 učencev in 4 učitelji spremljevalci. Vsi smo z nestrpnostjo in radovednostjo ter prav nič zaspani čakali, da se vkrcamo na avtobus, ki nas bo popeljal na strokovno ekskurzijo na Dunaj. Vstopnico za vstop na avtobus so si pridobili nadarjeni učenci in učenci, ki so v letošnjem šolskem letu na različnih področjih prispevali k ugledu naše šole.

Najprej smo se podali na panoramsko vožnjo mimo UN City, Praterja, Hundertwasserjeve hiše in po znamenitem Ringu, kjer so številne znamenitosti. Sledil je sprehod po mestnem središču mimo Hofburga, kjer so živeli Habsburžani, pot smo nadaljevali do katedrale sv. Štefana, mestnega simbola. Ogledali smo si tudi cesarsko zakladnico. Ekskurzijo smo nadaljevali z vožnjo do cesarske rezidence Schönbrunn, ki velja za najbolj obiskano dunajsko turistično znamenitost. Sprehodili smo se skozi veličasten park in si ogledali zunanjost mogočnih palač, ki so nam približale življenje Habsburžanov, nato pa smo obiskali enega najlepših in najstarejših živalskih vrtov v Evropi. Ogledali smo si okoli 500 vrst različnih živali: pande, polarne medvede, pingvine, zebre, žirafe, tigre, slone …

Še prekmalu smo bili na mestu, kjer smo naredili še eno skupno fotografijo in se utrujeni, ampak zadovoljni in polni novih spoznanj vkrcali na avtobus.

Preživeli smo zelo lep in sproščujoč dan, ki je bil poln novih spoznanj, znanj in še marsičesa drugega.

Zapisala Mojca Dremelj Blažon

 

______________________________________________________________

Devet let pridno brali in Benetke obiskali

Devetošolci, ki so vseh devet let pridno brali, so bili ob koncu bralne značke nagrajeni s tradicionalnim izletom v Benetke. Petek, 26. maj 2017, bo tako 21 učencem devetega razreda zagotovo ostal v lepem spominu. Vožnja z ladjico, trg sv. Marka, zvonik, golobi, ozke uličice in kanali, most Rialto, Canale Grande … sonce, smeh, pesem, ljubezen … Ciao, Benetke!

Zapisala Maja Premrl

______________________________________________________________

Smrekarjev oder

17. maja 2017, v tednu ljubiteljske kulture, je Smrekarjev oder letos ponovno privabil kulturne sladokusce. Na gledališkem odru so se zvrstile tri gledališke igre. MlajšiSmrekarjevi gledališčniki so v sodelovanju z našimi pevci pripravili glasbeno pravljico Maček Muri, starejši igralci pa fantazijsko pravljico Alica v čudežni deželi. Na odru smo gostili tudi igralce iz OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem z igro Prekletstvo zelenih štumfov. Za plesno vzdušje so poskrbeli Smrekarjevi plesalci.

Skupaj smo uspešno napisali še eno zgodbo in tako gledališče, petje in ples postavili v center majskega dogajanja na šoli.

Zapisala Mojca Dremelj Blažon

 

   

_____________________________________________________________

Na mostovih ustvarjalnosti

Učenci 1. razreda OŠ Hinka Smrekarja pod mentorstvom Anje Kržič (vodja) in učiteljic 1. razreda smo v šolskem letu 2016/17 sodelovali v Unescovem projektu Na mostovih ustvarjalnosti, katerega nosilka je bila OŠ Zreče. Za sodelovanje smo prejeli 3 škatle sestavljanke Gogix kot didaktični pripomoček, s katero naj bi izvedli dejavnosti, v katerih naj bi sledili izbranim specifičnim ali splošnim ciljem v vzgoji in izobraževanju. Sestavljanka je slovenski proizvod in spodbuja učence k ustvarjalnosti, sodelovanju, spoznavanju novih zakonitosti, večjemu razumevanju naučenega …

Zapisala Anja Kržič

   

 

______________________________________________________________

Spoznavam preteklost, razumem sedanjost, gradim prihodnost

Učenci izbirnega predmeta turistična vzgoja in učenci interesne dejavnosti Potujem po Sloveniji smo sodelovali na celoletnem Unescovem projektu z zgornjim naslovom. Raziskovali smo Ljubljano, spoznavali zanimive turistične točke Ljubljane in na koncu izdelali turistični prospekt Ljubljane, kjer smo posamezne znamenitosti tudi podrobneje predstavili. Najlepše izdelke smo razstavili v avli šole.

Zapisal mentor Sebastjan Abbad

______________________________________________________________

Pevci in gledališčniki v domu starejših občanov

Učeni Osnovne šole Hinka Smrekarja smo obiskali Dom starejših občanov Dravlje. Da bi občanom popestrili vsakdan, smo za njih pripravili kratek kulturni program.

Na začetku jim je otroški pevski zbor pod vodstvom učiteljice Judite Jereb Pohlen zapel nekaj pesmi. Po gledalčevih obrazih sodeč jim je bilo petje všeč. Nato so jim gledališčniki pod mentorstvom učiteljic Mojce Dremelj Blažon in Tadeje Lapajne Hoyos zaigrali glasbeno gledališko pravljico Maček Muri. Nekateri v občinstvu so se v igro tako vživeli, da so sodelovali s svojimi komentarji, ki so bili prav prisrčni.

Na koncu smo na željo občinstva zapeli še nekaj narodnih pesmi, program pa smo zaključili s himno Smrekarija. Na koncu programa se nam je starejša gospa iz občinstva zahvalila v imenu vseh prebivalcev doma.

Pogostili so nas z jabolčno pito in sokom.

Vesela sem, da sem lahko sodelovala pri tem dogodku. Mislim, da smo uživali vsi, tako učenci, učiteljice in tudi hvaležno občinstvo, ki nas je na koncu nagradilo z aplavzom. Želim si še kdaj sodelovati na podobnem dogodku.

Stela Jelenc, 5. a

Veseli smo se vrnili nazaj v šolo, saj smo uresničili našo željo, da polepšamo dan starostnikom v domu starejših občanov Dravlje.

Enej Manjevski, 5. a

Preživel sem lepo dopoldne. Bilo je zanimivo, ker sem bil v takem domu šele drugič.

Tarik Bajrović, 5. a

Upam, da smo ljudem, ki bivajo v domu starejših občanov, polepšali dan. Z veseljem bi se še kdaj udeležila takega dogodka.

Ivana Krašan, 5. a

Ta dan je bil zelo lep in zabaven, saj smo osrečili naše starejše občane, ki ne živijo več v svojih domovih.

Andraž Jančič, 5. a

   

______________________________________________________________

Žiga X Gombač na obisku pri bralnih značkarjih

Branje za bralno značko je prostovoljna dejavnost, ki učence spodbuja k branju in dviga njihovo bralno kulturo. Osnovni cilj branja za bralno značko je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje.

  1. april je svetovni dan mladinske literature in uradno tudi zaključek bralne značke. Okrog 300 učencev si je letos zaslužilo priznanje za usvojeno branje za bralno značko.

Na naši šoli smo ta dan obeležili 3. aprila 2017. V ta namen je knjižničarka Petra Ovčar za vse bralne značkarje pripravila srečanje s pisateljem in vsestranskim ustvarjalcem Žiga X Gombačem. Mlade bralce je pritegnil s pripovedovanjem o tem, kaj se mu je dogajalo na poti, ko se je peljal na našo šolo. Skozi zgodbo, ki je vključevala zmaje, viteze in starodavna ljudstva nas je popeljal v njegova mladinska dela in nam povedal, kako ustvarja.

Nastop je bil poln smeha, domišljije in njegovih izkušenj.

Zapisala Mojca Dremelj Blažon

Intervju z Žigo X Gombačem lahko preberete v rubriki Intervju.

______________________________________________________________

Unesco projekt Vzgajamo zelišča

Petošolci smo sodelovali v Unescovem projektu Vzgajamo zelišča. Za ta projekt smo se  odločili, ker je naše življenje obdano z moderno tehnologijo, ki pa na naše zdravje ne vpliva ravno najbolje. Ko zbolimo, poiščemo pomoč zdravnika, ta pa nam predpiše zdravila, ki so produkt farmacevtske industrije. Vse premalo se zavedamo, da imamo v svoji bližini rastline, ki nam olajšajo marsikatero težavo. Zdravilne rastline nas zdravijo, pomirjajo, omogočajo miren spanec, zdravijo rane in še bi lahko naštevali.

V 5. a razredu smo se pogovarjali o zdravilnih rastlinah. Ugotavljali smo, kje in kdaj jih nabiramo, kaj zdravijo, na kaj blagodejno vplivajo. V pomoč so nam bile tudi babice, ki so zaupale marsikatero modrost o zdravilnih rastlinah. Za informacijami so učenci brskali po različni literaturi o zeliščih, v pomoč pa jim je bil tudi internet.

Izdelali so plakat in naredili razstavo zdravilnih rastlin, ki jih uporabljajo doma. Ugotovili so, da imajo zdravilnih rastlin kar precej v domači uporabi in posledično jih tudi veliko poznajo. Zelišča so tipali, vonjali in okušali.

Na podlagi znanja, ki so ga pridobili, so najprej skicirali načrt za družabno igro na temo Zdravilne rastline. Nato je vsaka skupina izdelala 10 kartic z vprašanji o zdravilnih rastlinah, igralno kocko, 4 figure, ki ponazarjajo zdravilne rastline in igralno ploščo.

Ko so končali z izdelavo igre, so se dogovorili tudi o pravilih igranja in se na koncu igro tudi igrali.

   

 

Zapisala Mojca Dremelj Blažon

Projekt Zelišča se je v 5. c razredu izvajal na dveh nivojih.

Prvi nivo je obsegal spoznavanje z različnimi specifičnimi znanji iz področja naravoslovja, jezika, retorike in računalništva, cilj pa je bil spoznati zdravilne rastline, ki jih najdemo v naravi na območju Slovenije. Učenci so pri slovenščini sprva spoznali razlagalno zvrst besedila – opis rastline, nato pa se še v okviru računalniškega opismenjevanja naučili izdelati kakovostno predstavitev na računalniku. Pri slovenščini je temu sledil še pogovor o tem, kako pripraviti dober govorni nastop. Tam smo tudi izdelali smernice zanj ter opredelili pomen iskanja in zbiranja podatkov pri projektni nalogi. Ena od ur IKT (učna ura s knjižničarko) pa je učencem predstavila, kako iskati informacije po knjižničnih gradivih.

V nadaljevanju sem učencem razdelil naslove govornih nastopov. Vsak učenec je tako dobil določeno eno zdravilno rastlino za predstavitev v okviru govornega nastopa. Učenci so se dela lotili z veliko vnemo. Izdelki so bili zelo dobro pripravljeni in predstavljeni. Prav tako so pozitiven odziv vzbudile predstavitve tudi med učenci, ki so radi prisluhnili svojim sošolcem.

Drugi nivo je obsegal predvsem tehnična znanja. Učenci so imeli izveden dan dejavnosti, na katerem so se spoznali s tehniko izdelovanja makramejev. Končni izdelki tega dne so bili makrameji za cvetlične lončke, v katere smo nameravali posejati ali posaditi zdravilne rastline in zanje urediti viseči vrt v razredu.

V nadaljevanju smo med urami likovne umetnosti izdelali še cvetlične lončke iz odpadne embalaže ter jih barvno uskladili.

V zadnjem delu tega nivoja pa smo v cvetlične lončke posadili ali posejali različne zdravilne rastline ter jih obesili na stene ter vrvice v razredu. Del zdravilnih rastlin smo iz varnostnih razlogov (omejen prostor) namesto na vrv postavili na stojalo. S tem smo ustvarili manjši razredni vrtiček. V razredu so se učenci že dogovorili, kdo bo skrbel za posamezne rastline do konca šolskega leta.

Zapisal Matija Purkat

______________________________________________________________

Maček Muri in Alica na Smrekarjevem odru

V ponedeljek, 6. aprila, sta na Smrekarjevem odru svojo prvo uprizoritev doživeli glasbeno-gledališka igra Maček Muri in fantazijska pravljica Alica v čudežni deželi, ki sta ju pripravili Smrekarjevi gledališčniki druge in tretje triade pod mentorstvom Mojce Dremelj Blažon. Za glasbeno spremljavo s pevci pa je poskrbela učiteljica glasbe Tadeja Lapajne Hojos.

 

Mlajši igralci so z Mačkom Murijem, ki je eden najbolj priljubljenih mačkov, popestrili dan učencem prve triade. Glavni vlogi sta odigrali Maša in Pika Rakun. Kljub obilici treme nastopajočih, so jih gledalci bogato nagradili z aplavzom. Svoje delo pa je dodala tudi gospa Elvira Galić, ki je za igralce Mačka Murija izdelala kostume.

Domišljijski svet Alice v čudežni deželi je pritegnil učence od petega do devetega razreda. Glavni vlogi sta odigrali Alica Muratović Romih in Veronika Vesel, pridružilo pa se jima je še 15 igralcev, ki so skupaj razpletali pravljično fantazijo.

Vsekakor je bil našim igralcem prvi nastop pred domačim občinstvom stresen, pa vendar so uspešno premagali tremo in tako zadovoljili gledališke sladokusce.

Smrekarjevi gledališčniki so ponovno dokazali, da z veliko truda, veselja in dobre volje premagajo še tako trd oreh.

Mentorica Smrekarjevega gledališča Mojca Dremelj Blažon

______________________________________________________________

Unescov projekt Ustvarjamo iz odpadnega materiala

Z učenci pogosto ustvarjamo iz odpadne embalaže, ki jo zbiramo na šoli in doma. Večinoma se poslužujemo tehnike kaširanja- embalažo utrdimo s časopisnim papirjem in tapetnim lepilom ter končne izdelke poslikamo z akrilnimi barvami. Na ta način so nastali tudi izdelki, s katerimi smo sodelovali na nacionalnem Unesco projektu »Ustvarjamo iz odpadnega materiala«, katerega vodja je bila OŠ Franca Rozmana Staneta v Ljubljani (zaključna prireditev je bila 10. 3. 2017).

Mentorica: Kristina Kompan

Unescov projekt »Ustvarjamo iz odpadnega materiala«

V petek, 10. 3. 2017, so se učenci naše šole udeležili delavnic v okviru nacionalnega Unesco projekta »Ustvarjamo iz odpadnega materiala«, ki so potekale na OŠ Franca Rozmana Staneta, Ljubljana-Šentvid. Delavnic se je udeležilo pet učencev iz 3.a in 3.b pod mentorstvom učitelja Igorja Angelova. Na delavnicah so učenci ustvarjali različne izdelke iz kavnih ovitkov, zamaškov, rolojev toaletnega papirja, pločevink, lesa itd. Vsi mentorji in učenci so bili zelo navdušeni nad njihovimi izdelki.

Za projekt pa smo ustvarjali iz odpadnega materiala pred tem dogodkom v okviru pouka, tako v okviru izbirnega predmeta likovne umetnosti pod mentorstvom Kristine Kompan, kot v okviru OPB pod mentorstvom Simone Lustek in Igorja Angelova. Izdelke smo v obliki fotografij in posameznih izdelkov poslali na šolo Franca Rozmana Staneta, kjer so bili razstavljeni.

Zapisala: Igor Angelov, Mira Gregl Hrstič, koordinatorica

Pod mentorstvom učiteljice Simone Lustek smo z učenci prvih razredov in 2.b razreda v januarju na temo zime izdelovali snežake/zimske škrate na dva različna načina. Najprej smo jih izdelali iz plastenk. Nadeli smo jim šale iz ostankov blaga, oči pa smo izdelali iz embalaž od tablet. Potem smo izdelali snežake (škrate) iz ponošenih nogavic. Napolnili smo jih z razrezanimi ostanki papirja. Šali in kapice so nastale iz preostankov nogavic in ostalih ostankov blaga. Tudi sicer v našem razredu veliko izdelkov izdelamo iz odpadnega materiala. Poleg opisanih izdelkov smo izdelali še adventni koledar (jelenčki) in novoletne smrečice.

S temi dejavnostmi in izdelki smo sodelovali v nacionalnem Unesco projektu “Ustvarjamo iz odpadnega materiala”, ki ga je vodila OŠ Franca Rozmana Staneta v Ljubljani.

       

__________________________________________________________

Kjer domišljija ostaja budna

V petek, 16., in soboto, 17. februarja, je šolske prostore preplavilo ustvarjalno vzdušje Smrekarjevih gledališčnikov. Zbornica je za dva dni postala zakulisje našega odrskega dogajanja, zaklonišče je postalo gledališka dvorana, učilnice pa so se spremenili v spalnice.

Na delavnicah smo se igrali gledališče, razvijali odrsko ustvarjanje in gradili gledališke like. Pilili smo gledališko igro Alica v Čudežni deželi, ki jo ustvarjamo že od začetka šolskega leta.

Biti del te skupine pomeni biti del ustvarjalnega tima, kjer domišljija ostaja budna in ne zapira dejstev, ampak odpira nove možnosti, gradi mostove med igralci in rojeva nova prijateljstva.

Igranje, petje, zabava, druženje, klepetanje ter pridobivanje vztrajnosti in potrpežljivosti so torej zaznamovali tokratne delavnice.

Mi smo za kulturno preživljanje prostega časa!

Mentorica Mojca Dremelj Blažon

Gledališčniki smo ustvarjali v sproščenem vzdušju

Letos sem se že drugič udeležila gledaliških delavnic, ki so potekale v petek in soboto. Bile so prav posebno doživetje, saj smo prespali v učilnicah in doživeli šolo ponoči.

Vaje so bile zelo zabavne, prav tako snemanje. Vladalo je sproščeno vzdušje in veliko smo se smejali. Najbolj sem uživala zvečer, ko smo imeli karaoke. Takrat so se nam pridružili tudi plesalci in vsem je bilo žal, ko smo končali. Zvečer smo se v učilnicah seveda pozno v noč »zafrkavali«. Zjutraj smo zgodaj vstali in se po zajtrku pogovarjali o kostumih. Nato smo si ogledali posnetek naše igre, pri čemer smo se spet zelo smejali.

Delavnice so mi bile zelo všeč in komaj čakam naslednje.

Ana Stergar, 8.a

Ko sem v ponedeljek, 20. 2. 2017, izvedel, da bomo ponovili delavnice, na katerih je bilo lansko leto zelo zabavno, sem skakal do stropa od veselja. Najprej smo vadili našo igro v zbornici, kasneje pa smo se preselili v zaklonišče, v katerem je postavljen oder. Tudi posneli smo se. Ko smo povadili igro, smo se osredotočili na posamezne prizore.

Hrana je bila odlična. Prespali smo v angleški učilnici. Tudi če nisem spal najbolje, je bilo jutro čarobno. Hitro smo pojedli zajtrk in začeli vaditi našo igro. Proti koncu našega druženja smo se še zmenili za kostume in se še malo poigrali s Tesso, psičko, ki je prespala z nami. Za konec smo se še malo posladkali.

Samo Medic, 6. A

__________________________________________________________

Zmajev karneval 2017

25. februarja 2017 je naša šola sodelovala na ljubljanskem pustnem karnevalu – Zmajevem karnevalu. Učenci izbirnega predmeta likovno snovanje 2 smo več mesecev izdelovali pustne maske in kostume na temo slovenski literarni junaki. Upodobili smo Mačka Murija in njegove prijatelje.
Mačka Murija in njegove prijatelje pozna že več generacij. Vsi, ki ga poznamo, občudujemo duhovite pesmi in besedilo, izvrstno uglasbitev ter prisrčne ilustracije.
Všeč nam je zgodba o Mačjem mestu, kjer so vsi prijatelji in celo ropar Čombe ni prav zares zloben…
Maček Muri je legenda, naše maske pa poklon njegovim vrhunskim ustvarjalcem!

Objavljamo nekaj fotografij, kjer se za maskami skrivamo:
Maček Muri: Erik, 8.a
Muca Maca: Semina, 8.a
Točajka Liza: Dea, 8.a
En-ka mucek: Simon, 8.b
Ropar Čombe: Stefan, 8.a
Policaja Mucelj in Macelj: Kristina in Aleš

Pripravila Kristina Kompan

                 

                  

__________________________________________________________

Kultura ni samo 8. februar

V ponedeljek, 6. februarja, se je šolska telovadnica spremenila v kulturno dvorano, kjer je potekala proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Tokrat smo se poklonili mnogim slovenskim pesnikom in pisateljem, ki so zaznamovali našo slovensko književnost. Kulturni program smo obogatili z igro, recitacijami, petjem, plesom in igranjem na inštrumente. Nastopajoči so pokazali ljubezen do slovenske pesmi in besede.

Spomnili smo se tudi našega največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna, katerega 7. kitica njegove Zdravljice je postala slovenska himna in s katero smo tudi pričeli našo prireditev. Za kulturno poslastico so za konec poskrbeli devetošolci z recitacijo celotne Zdravljice.

Kultura ni samo 8. februar. Kultura je odraz družbe, ki jo sestavljamo mi ljudje, ki z govorjenjem kažemo, kaj smo, svojo kulturo pokažemo z vljudnim pozdravom, z vedenjem, kultura nas spremlja pri vsakodnevnih opravilih tako doma kot v šoli, na avtobusu, na ulici … v odnosu do narave …

Bodimo prijazni, vljudni, kulturni skozi vse leto in svet bo lepši.

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

__________________________________________________________

Varna raba interneta

Računalnik in računalniške igrice so za nas otroke velik magnet. Prav tako pa je lahko precej nepremišljenih dejanj, kadar se znajdemo na spletu. Pomembno je, da smo ozaveščeni in dovolj zreli, da se izognemo nevarnostim, ki nam sledijo.

Danes, 2. 2. 2017, so nas v šoli  poučili o varni rabi interneta. 7. februar  je dan varne  rabe interneta, zato so na našo šolo prišli iz organizacije Safe.si, ki skrbi za ozaveščanje o varni rabi interneta.

Prvo in drugo uro šolsko uro  smo se pogovarjali, katera družbena omrežja uporabljamo in kako se pri uporabi le-teh vedemo. Preden napišemo javni komentar, dobro premislimo, ali bomo s tem koga prizadeli. Pomembno je tudi, da svojih vsakodnevnih navad, dogodkov ne delimo z drugimi. Ne pozabimo tudi na to, da vse fotografije niso za objavo na javnem mestu.

Marko Juvan, Adrijana Golub, Sara Galić Hrovat, 6.A

__________________________________________________________

Ameriška ambasada na obisku pri devetošolcih

V sredo, 25. januarja 2017, je devetošolce v okviru pouka angleščine obiskal namestnik vodje oddelka za stike z javnostjo Izaak Martin iz Ameriške ambasade v Ljubljani. Najprej je povedal nekaj o sebi, o svojem rojstnem kraju Seattlu ter ostalih krajih in državah, v katerih je bival ter opisal svoje delo in aktivnosti Veleposlaništva ZDA. Na kratko je tudi razložil ameriški volilni sistem ter sistem elektorskega kolidža. Večino časa pa je posvetil odgovorom na številna vprašanja učencev o raznolikosti ZDA, razlikah in podobnostih med Slovenijo in ZDA, ameriški kulturi, glasbi, športu, prometu v velemestih in številnim drugim. Utrinke si lahko ogledate tudi na spletni strani Ameriške ambasade.

Pripravila Maša Rakuš Dobnik

______________________________________________________________

Unesco projekt »Ustvarjamo iz odpadnega materiala«

V decembru, za novoletne praznike, so učenci 3.a/OPB6 razreda z učiteljem Igorjem Angelovim v času podaljšanega bivanja izdelali štiri snežake. Za izdelavo snežakov so potrebovali okrog 1600 plastičnih kozarcev, spenjač, sponke in barvni papir ter lepilo. Vsakega snežaka so izdelovali po 2 uri. Učenci so se snežakov v lepo urejeni avli in jedilnici zelo razveselili.

Mentor Igor Angelov

             

______________________________________________________________

Bodi zvezda, ne meči petard

Z origami krožkom smo sodelovali v projektu z Mestno občino Ljubljana pri praznični okrasitvi Četrtne skupnosti Šiška. Ustvarili smo zvezde, s katerimi smo okrasili drevo pred Kino Šiška.

Hvala vsem učenkam in učencem krožka origami, ki so s svojimi izdelki popestrili četrtno skupnost.

IMG_4205

Mentorica Mojca Debevc

______________________________________________________________

Srečanje Unesco ASP mreže Slovenije

16. decembra 2016 so se dve učenki 9. razreda (Maruša Rakun in Zoja Petrman)   in mentorica Miroslava Gregl Hrstič udeležile 17. srečanja UNESCO ASP mreže Slovenije v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednja tema letošnjega srečanja v počastitev dneva človekovih pravic (10. december) je bila Jaz spoštujem človekove pravice. Druženje je bilo zanimivo in prijetno (druženje v delavnicah in na skupni prireditvi z učenci iz različnih šol Slovenije).

V okviru tega srečanja je dve delavnici z naslovom Bodi to, kar si (Branje s pomočjo psa), zelo uspešno izvedla učiteljica Mojca Debevc s svojo psičko Tesso.

»Dogodek mi je bil zelo všeč, še posebej gledališka igra na začetku. Sledila je prva delavnica, kjer smo izdelovali mozaik. Pri drugi delavnici smo bili postavljeni v situacijo beguncev. Moram priznati, bilo je kar neprijetno. Nato smo odšli še na zaključno prireditev in se potem odpeljali nazaj v šolo.«

Zoja Peterman

Mozaik_2      Mozaik_1   S_Teso

Pripravila Mira Gregl Hrstič

______________________________________________________________

Ob dnevu znanosti za mir in razvoj

Učenki Lara Krašovec in Lara Nićetin sta se 18. novembra 2016 udeležili prireditve Veselje do znanosti na Gimnaziji Celje. Dogodek je počastil dan znanosti za mir in razvoj z zelo bogatim programom pod okriljem Unesca.

Za uvod so kriminalistka, prostovoljka in aktivist društva Ne-odvisen na konkretnih primerih predstavili pasti zasvojenosti in nevarnosti zlorab drug. Po pogostitvi in druženju pa smo se lotili bogatega eksperimentiranja na mnogih delavnicah. Najprej smo se podali v mavrični svet eksperimentiranja, nato v planetarij, kjer se nam je vesolje zavrtelo pred očmi. Na koncu pa smo okušali, tipali in opazovali v svetu čutil. Delavnic je bilo ogromno, čas je hitro bežal in smo se žal lahko udeležili samo treh, zato smo na koncu skočili še na hiter ogled nekaterih fizikalnih poskusov, miselnih ugank in luminiscence.

Dogodek je predstavil zelo pester nabor zelo zanimivih tem, ki smo jih lahko proučevali z lastno aktivnostjo s pomočjo izkušenih demonstratorjev in strinjali smo se, da bi lahko ostali tam še nekaj dni.

Tako pa smo se polni lepih vtisov lahko samo še sprehodili po starem delu Celja in si privoščili slastno pizzo.

15134225_1747814655541191_177775526_o

15139359_1747814678874522_987409282_n (1)    15128501_1747814672207856_628395686_n

Mentorica Alenka Mehle

______________________________________________________________

Ivana Kobilica v Narodni galeriji

V torek, 11. 10. 2016, smo se šestošolci odpravili v Narodno galerijo. Z avtobusom smo se odpravili v center Ljubljane. V galeriji nas je sprejela prijazna vodička, ki nas je vodila po galeriji in nam razkazala največje znamenitosti galerije.

Najprej smo odšli v sobo, ki je bila posvečena verskim kipom in slikam. Kasneje smo si ogledali slavno sliko Ivane Kobilce, staro gospo Kofetarico. Po zanimivem ogledu smo si še odšli ogledat razstavo znanega slikarja Zorana Mušiča. Zoran je bil star skoraj 100 let, ko je umrl.

Kulturni dan je bil res zanimiv, saj smo si šli pogledat novo podobo galerije, ker so jo prenovili in povečali prostor.

Adriana Golub, 6.a

__________________________________________________________

Jesenski pohod na Polževo

V petek, 7. 10. 2016, smo se učenci 5. razreda odpravili na jesenski športni dan na Polževo.

Izpred šole smo se odpeljali z avtobusom v Višnjo Goro, kjer smo začeli s pohodom. Pot nas je vodila v gozd vse do razvalin srednjeveškega gradu v Višnji Gori. Po strmem vzponu smo pot nadaljevali po položnejšem delu gozda. Kmalu smo prispeli do cilja, kjer smo lačni in žejni posegli po hrani in pijači, ki smo jo prinesli s seboj v nahrbtniku.

Okolica Polževega je lepo urejena in zato nas je premamilo, da smo se s sošolci začeli igrati različne igre.

Športni dan mi je bil všeč, ker smo se na vrhu igrali in naužili svežega zraka.

Erazem Zadel, 5. c

_________________________________________________________

Simbioza giba v 3. c razredu

Tudi v 3. c smo prispevali delček k vseslovenski akciji SIMBIOZA GIBA. Povabili smo babice in dedke k uri športne vzgoje. Skupaj z učiteljico Ireno Kerin sva pripravili dejavnosti, kamor so se zelo aktivno vključile štiri babice in dva dedka. Skupaj smo se lovili, se razgibali, nato pa metali na koš, igrali badminton, skakali v daljino, se igrali s padalom in nazadnje s hokejskimi palicami ciljali na gol.

Bilo je zabavno, otroci so radi sodelovali s starejšimi, stari starši pa so bili navdušeni. Prav radi bi prišli še kdaj.

simbioza_giba_3c      1r

Jerneja Meglen,razredničarka 3. c

__________________________________________________________

Prvošolci z babicami in dedki v Mostecu

V okviru projekta Simbioza giba smo prvošolci povabili stare starše, da se nam pridružijo na sprehodu v Mostec. Zbralo se nas je kar lepo število in skupaj smo preživeli aktivno, prijetno in sproščeno dopoldne.

Aktiv 1. razred

__________________________________________________________

Izmenjava z učenci iz Celovca

V ponedeljek, 3. 10. 2016, smo na našo šolo sprejeli učence slovenske gimnazije iz Celovca. Sprejem smo jim pripravili kar v šolski avli. Otroški pevski zbor jim je zapel nekaj pesmi, pripravili pa smo tudi kratek recital pesmi, ki so izbor iz naše pesniške zbirke Prijateljstvo je kot pesem.

Takoj po sprejemu smo se odpravili na delavnice branja s Tesso, poslikavo panjskih končnic in športno delavnico. Vse delavnice so bile odlično pripravljene, saj smo se ob vseh zelo zabavali.

Kasneje smo se odpravili v center Ljubljane, kjer nas je že čakala ladjica, ki nas je popeljala na izlet po Ljubljanici. Ogledali smo si tudi Ljubljanski grad, kamor smo se odpeljali kar z električnim Kavalirjem. Razgled je bil seveda veličasten, saj je bil lep sončen dan.

Ul Denša, 7. a

__________________________________________________________

Smrekarjevi novinarji na POP TV-ju

V sredo, 28. 9. 2016, smo se učenci, ki obiskujemo spletni časopis, odpravili na POP TV.

V medijskem studiu so nas zelo lepo sprejeli. Morali smo biti zelo tiho, da ne bi motili novinarjev, ki se pripravljajo za večerne oddaje. Sprejela nas je gospodična Liza in nas odpeljala do prvega studia. Povedala nam je, da v tem studiu snemajo Moto GP, 24 ur in Preverjeno. Videli smo tudi studio, kjer snemajo oddajo Svet. Tam smo spoznali, kakšen je poklic novinarja in voditelja, nato pa smo zastavljali vprašanja. Izkazali smo se za zelo radovedne mlade novinarje, saj nas je zanimalo veliko več, kot je od nas pričakovala gdč. Liza.

Ko smo sklenili ogled TV hiše, nam je naša vodička podarila zvezke, s sliko nadaljevanke Usodno vino na naslovnici. Čeprav mi zvezki niso všeč, sem se domov vrnil z obilico novih znanj.

Marko Jan Juvan, 6.a

DSC_7195 DSC_7189

Naš obisk na medijski hiši Proplus

Učenci, ki obiskujemo izbirni predmet šolsko novinarstvo, in učenci, ki hodijo na krožek spletni časopis, smo se 29. 9. 2016 odpravili obiskat medijsko hišo ProPlus. Tam ustvarjajo programe Pop tv, Kanal A, Brio, Kino, Oto, spletno stran 24ur ter Voyo.

Z mestnim avtobusom smo se odpeljali do Kranjčeve ulice, kjer nas je lepo sprejela uslužbenka in nam pokazala studio, v katerem snemajo oddaje 24ur, 24ur šport, 24ur vreme in  Preverjeno. Tam smo ji postavljali najrazličnejša vprašanja o delu v medijski hiši in na terenu. Nato nas je odpeljala še v studio, kjer snemajo oddajo Svet in ostale različne studijske oddaje. Tudi tam smo postavljali vprašanja in se fotografirali za voditeljskim pultom. Pokazali so nam še montažni studio, skozi steklo pa smo si ogledali tudi prostor, v katerem svoje zgodbe pišejo novinarji.

Lepo so nas pospremili do glavnega vhoda ter nam dali darilo v spomin na naš obisk. Imeli smo se lepo, predvsem pa smo se veliko novega naučili.

Alica Muratović Romih, Ema Nićetin, Dijana Marič

DSC_7198_________________________________________________________

Origami, žerjavi in gibljive lutke

V torek, 27. 9. 2016, smo imeli šestošolci tehniški dan, na katerem smo prvi dve šolski uri izdelovali origami, drugi dve šolski uri pa gibljive lutke iz papirja.

Začeli smo z origamijem. Najprej smo se igrali igrico, nato pa začeli izdelovati škatlice. Nekaterim je šlo malo počasneje in niso dobro razumeli, kaj morajo narediti, zato jim je učiteljica za računalništvo pomagala. Vsak je dobil svoj barvni papir in če nam ni bil všeč, smo imeli dve minuti, da smo si ga med seboj zamenjali.

Prva ura nam je hitro minila in začela se je druga ura. Na drugi uri smo naredili žerjave, za katere smo porabili zelo dolgo časa, saj je bila izdelava bolj zapletena.

V angleški učilnici smo spoznali novo učiteljico, ki nam je pripravila barvne papirje, na katere smo vrezali obliko telesa lutke, posebej roke ter noge. Za ostale dodatke našega izdelka smo uporabili različne barve papirja. Ko smo končali naše izdelke, smo prilepili na zadnjo stran še tanke lesene palčke, da smo naše zmajčke, pingvinčke, pošasti … lažje držali.

Tehniški dan je bil zanimiv, saj smo bili ustvarjalni. Vsak pa si je izdelal tudi svojo prvo gibljivo lutko.

Nina, 6.B

__________________________________________________________

Prvošolci posadili drevo

Ob tednu otroka smo prvošolci posadili svoje drevo, ki bo z nami raslo in nas obenem spominjalo na naše začetke v šoli. Da se bo lepše razvijalo smo ga zalili, ter mu zapeli in zdeklamirali nekaj pesmi.

“Drevesa so prijatelji, bodimo to še mi!”

20161006_114503 20161006_114754

__________________________________________________________

Srečanje ob mednarodnem UNESCO ASP net projektu MEJA

V petek, 23. 9. 2016, so se trije učenci naše šole, Tim Delač Hrovatin, Tija Pliberšek in Jazmin Hosseini pod mentorstvom Mire Gregl Hrstič udeležili mednarodnega UNESCO ASPnet projekta MEJA Gimnazije Nova Gorica, ki je potekal pod geslom »PRAVICA DO PRIHODNOSTI«,  v Cerju na Primorskem. Dogodek je potekal ob pomniku BRANITELJEM SLOVENSKE ZEMLJE v sodelovanju z društvom TIGR PRIMORSKE in občino Miren-Kostanjevica in Društvom podeželskih žena Miren Orehovlje.

Po pozdravnih nagovorih so učenci iz številnih šol Slovenije in Italije sprostili svojo ustvarjalnost v različnih delavnicah in svoje izdelke predstavili na zaključni prireditvi v počastitev svetovnega dneva miru. Ob slovesnosti so učenci posadili še drevo miru v okviru ENO DNEVA SAJENJA DREVES in si ogledali kulturni spomenik.

Druženje je bilo prijetno in nepozabno.

Ob pomniku  Likovnici Tija in Jazmin    Ob drevesu miru

20160923_133633

 

 

 

 

Zapisala Mira Gregl Hrstič

__________________________________________________________

Ogled prireditve kulturna šola 2016

V četrtek, 22.9.2016, smo se Alica, Ema in učiteljica Polona Kalan odpravile na prireditev Kulturna šola 2016 v Petrovče (pri Žalcu). Skupaj z OŠ Vodmat in OŠ Milana Šušteršiča smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpeljali v Petrovče – v kraj, ki se ponaša s šolo nosilko naziva »najbolj kulturna šola leta 2015«. Tam smo prejeli novo zastavo in priznanje, da je OŠ Hinka Smrekarja ponovno pridobila naziv »kulturna šola«, ki ga bo nosila naslednjih pet let (2016–2021). Javni sklad za kulturne dejavnosti je letos razglasil 56 osnovnih šol s tem laskavim nazivom.

Potem smo se peš odpravili proti dvorcu Celje. Tam nam je gospod Uroš Govek na kratko predstavil zgodovino dvorca. Nato sva se udeležili lutkovne delavnice za učence, ki sta jo izvajali Marika Divjak in Kaja Ambruš. Izdelali sva prstne lutke in malo zaigrali z gospodom Noskom ter gospodično s Saturna. Učiteljica pa se je udeležila delavnice Ritem poezije. Skupaj s kolegi in kolegicami so pisali pesmi pod vodstvom raperja Josea.

Po okusnem kosilu smo se odpravili proti Žalcu, kjer smo si ogledali fontano piva in se s kolegi iz zgoraj omenjenih šol odpravili na pijačo. Nato smo počasi šli v Dom ll. slovenskega tabora Žalec. Tam je potekala zaključne prireditev Najbolj kulturna šola leta 2016. Učenci OŠ Petrovče so nam pripravili čudovito glasbeno-plesno predstavo. Nato so podelili najrazličnejše nagrade na različnih področij, najbolj kulturna šola pa je postala OŠ Luisa Adamiča Grosuplje.

Po končani prireditvi smo se z lepimi vtisi odpravili nazaj proti šoli. Poslovili smo se od predstavnikov šol, s katerimi smo preživeli lep in zanimiv dan.

Ema Nićetin in Alica Muratović Romih

DSC_7165  DSC_7160

DSC_7172  DSC_7174

__________________________________________________________

Prva nagrada na likovnem natečaju “Zrak in mobilnost”

Učenci 1. c razreda so sodelovali v likovnem natečaju MOL “Zrak in mobilnost”. Med več kot 400 izdelki učencev 1. triletja je bil za najboljšega izbran izdelek učenca Alija Botonjića. Celoten razred je bil povabljen na zaključno prireditev pred Mestno hišo, kjer je župan, g. Zoran Janković, podelil nagrade. Alijev izdelek je celemu razredu prinesel tudi ogled predstave po izbiri v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Aliju iskreno čestitamo.

Nagrajeni izdelki so razstavljeni v steklenem atriju Mestne hiše do 30. 9. 2016.

IMG_20160916_1019341 IMG_20160916_1112111

Zapisala Anja Kržič

__________________________________________________________

Kolesarski krog

V torek, 20.9. 2016, smo se nekateri učenci šestih razredov v sklopu Evropskega tedna mobilnosti odpravili s kolesi na izobraževalni krog. Z učiteljema Alešem Mikličem in Urošem Stankovićem smo se s kolesi odpravili po centru Ljubljane in se ustavljali na različnih točkah. Na kontrolnih točkah smo spoznali nekaj o varnosti v prometu, prvi pomoči in oznakah na kolesarskih stezah v središču Ljubljane. Na eni od točk smo se preizkusili v polževi vožnji.

Zmagala je Lada Eniko in osvojila bidon. Po dolgi in razburljivi vožnji sta nas učitelja nagradila s sladoledom.

Ta dan je bil razburljiv in poln dogodivščin. Najbolj všeč pa mi je bila sladoledna nagrada.

kolo_2 kolo_3 kolo_4 kolo_6

Adriana Golub, 6.A

__________________________________________________________

Svetovno prvenstvo na Sardiniji

V četrtek, 15. 9. 2016, sem z avtobusom in trajektom odpotovala na Sardinijo na svetovno prvenstvo v street hip hopu. Naša plesna skupina je zasedla odlično drugo mesto.

Tako zelo smo bili veseli, da nas je večina plesalcev od sreče zajokala. Ves trud in odrekanje se nam je povrnil z odličnim drugim mestom.

Sara Galić Hrovat, 6.a

__________________________________________________________

Banana, kanuji in nova poznanstva

V ponedeljek,12. 9. 2016, smo se učenci 5. razreda odpravili v letno šolo v naravi, na otok Krk v Vantačiče.

Pot je bila dolga, zato sem komaj čakala, da pridemo na cilj. Ko smo prišli, so nas seznanili s pravili v domu in razdelili v sobe. Vse smo zložili v omare in se pripravili za kosilo. Po kosilu smo se odpravili na plažo. Tam so učitelji preverili naše znanje v plavanju in nas razdelili v skupine.

Vsak dan smo se veliko kopali, vreme je bilo lepo, voda pa je bila mrzla.

Najbolj všeč mi je bila vožnja z banano. Na banani nas je bilo devet. Ko je čoln pospešil hitrost in na hitro zavil, smo se vsi nagnili na desno in se prevrnili v vodo. Bil je zelo dober občutek. Vsi, ki smo popadali v vodo, smo se začeli smejati.

Zanimiva mi je bila tudi vožnja s kanujem. V kanuju smo bili trije. V našem kanuju je veslal učitelj Matej, ki je obračal kanu, ostali pa smo veslali po navodilih. Šlo nam je zelo dobro, saj smo zadnji štartali, na cilj pa priveslali prvi.

Na koncu bivanja v šoli v naravi nas je čakal preizkus. Bili smo v pričakovanju. Bilo me je malo strah. Osvojila sem srebrnega delfinčka.

Letna šola v naravi je hitro minila. Imeli smo se lepo. Poskusila sem nekaj novih stvari. S sošolci smo se bolje spoznali in z nekaterimi sem spletla nova prijateljstva.

20160913_180039 20160915_153258

Stela Jelenc, 5.a

__________________________________________________________

Letna šola v naravi

»Adijo«, smo petošolci iz avtobusa zaklicali staršem in počasi smo se začeli premikati, mahali smo staršem ter vsem, ki so se prišli od nas poslovit. Odšli smo v šolo v naravi na Krk v vas Vantačići. Vozili smo se zelo dolgo. Na srečo smo se ustavili nekje na sredini poti, kjer smo pojedli malico, ki nam jo je pripravila naša kuharica.

Potovanje je bilo pestro, saj smo se s sošolci pogovarjali in opazovali naravo, ki nas je spremljala ob poti. Končno smo prispeli v Vantačiće. Tam smo po dolgi poti le našli naš petdnevni domek. Najprej smo razpakirali svojo prtljago ter se namestili po sobah. Sledilo je slastno kosilo, ki je bilo za prste obliznit.

Kmalu po kosilu smo šli na plažo. Tam so učitelji preverili naše znanje v plavanju in nas razporedili po skupinah. Moja skupina se je imenovala Delfinčki.

Taja Zidanšek, 5. b

20160915_154741

 

Naši kovčki so obležali v avtobusu. Vsi petošolci smo se veselili podaljšanih počitnic. Med potjo smo gledali skozi okno in klepetali. Končno smo prišli do poslednjega ovinka.

V domu smo se najprej razdelili po sobah. Vse punce 5.b smo bile skupaj.

Naslednji dan smo se razdelili v plavalne skupine. Bila sem v skupini Hobotnice. Po plavanju smo se oblekli, posušili lase ter se pripravili za učno uro. Učne ure so bile na prostem. Proti večeru smo imeli nočni pohod. Bilo je »strašljivo«.

20160916_100658

Mila Wilson, 5. b

__________________________________________________________

Rumene rutke in prvošolčki

V četrtek, 1. septembra, je bil prvi šolski dan. To je bil pomemben dan za prvošolce, ki so prvič sedli v šolske klopi. Mnogi z velikimi pričakovanji, drugi z malce treme. Že »utečeni« šolarji smo prvošolce in njihove starše pozdravili z velikim aplavzom in zabavnim kulturnim programom v telovadnici. Nato so jim devetošolci zavezali tradicionalne rumene rutke ter kape s šiltom in tako postali pravi prvošolčki.

Po vseh sprejemih so končno prišli v razred in sedli v klopi in spoznali svoje učitelje. Postali so pravi šolarji.

V prvem šolskem letu jim želim veliko uspeha in prijetnih trenutkov s sošolci in učiteljicami.

Marko Jan Juvan, 6. a.

__________________________________________________________

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja