Literarni kotiček

__________________________________________________________

Čudežno drevo

Nekoč je za sedmimi gorami in sedmimi vodami v majhnem mestecu živelo prav posebno drevo. Njegova posebnost je bila, da je imelo namesto listov zvezdice. Raslo je sredi majhnega trga, prav v središču mesteca. In pod tem čudežnim drevesom je bila velika klop, kjer so pogosto posedali meščani. Čudežno drevo je budno spremljalo vsako njihovo besedo, misel in dejanje. Ko je nekdo govoril lepo ali naredil dobro dejanje, je bil za to od drevesa lepo nagrajen. Zvezdica se je utrnila, mu najprej izpolnila dobronamerno željo in se kasneje spremenila v zlatnik. V primeru, da je nekdo govoril grdo ali naredil grdo dejanje, pa ni bilo lahko. Nekaj zvezdic se je spremenilo v veliko zvezdo, ki ga je s svojimi špičastimi kraki pičila ali pa kar popikala. V kolikor je šlo za zelo grdo dejanje, pa ga je preprosto zapodila iz mesteca. Življenje tam je bilo res lepo. Vsi so bili prijazni. Pomagali so drug drugemu in bili za to vedno znova in znova nagrajeni od njihovega čudežnega drevesa, za katerega so tudi lepo skrbeli. In tako so srečno in lepo živeli do konca svojih dni in iz roda v rod.

Tarik Bajrović, 5. a

__________________________________________________________

Čudežni prstan

Nekoč pred davnimi časi so v skriti vasi, ki je bila za devetimi kraljestvi in devetimi gozdovi, izdelali prstan. Narejen je bil iz čistega zlata in diamantov.

Čez mnogo let je ta prstan postal poročni prstan, ki ga je dal kralj svoji kraljici na njuni poroki. Kmalu po poroki se jima je rodil sinček. Bili so zelo srečni, kraljestvo je živelo v miru in blagostanju.

Ko je bil mali kraljevič star 3 leta, se je nekega večera igral z maminim prstanom in se mu je ponesreči izmuznil iz rok in se odkotalil čez balkon v temno noč. In nihče več ga ni videl.

Po tem dogodku so se v kraljestvu dogajale same nesreče. Najprej je hudo zbolela kraljica in sosednji kralj je s svojo vojsko napadel kraljestvo. Reka je poplavila velik del kraljestva in tako ogrozila vse pridelke, ki so rastli na bližnjih poljih. Nihče ni točno vedel, zakaj se to dogaja, samo mali kraljevič je vedel, kdaj se je vse to začelo.

Ko je bil star 7 let, se je odpravil po svetu iskat izgubljeni prstan. Hodil je čez gore in doline in na koncu prišel v vas, kjer je bil prstan izdelan. Tam se je ustavil ravno pri mojstru, ki je izdelal čudežni prstan. Ko mu je povedal svojo zgodbo, se je možu zasmilil. In povedal je, da je prstan čudežni in da se je vrnil nazaj k njemu. Izročil ga je fantu in naročil, naj ga trikrat obrne na prstu. Ko je to storil, se je v trenutku znašel na domačem gradu.

Kraljica je ozdravela, vse nenavadnosti so minile in spet so vsi srečno živeli.

Enej Manevski, 5. a

__________________________________________________________

Čudežne superge

Nekoč je živela deklica Mia, stara je bila 8 let. Sošolci so jo zelo zbadali in zafrkavali, ker je bila zelo majhna in pri športu je bila vedno zadnja.

Ko je napočil čas za kros, so se vsi tekmovalci pripravili na štart, tudi Mia. Zaslišali so glas z zračno pištolo in pognali so se v tek. Deklici je šlo zelo dobro, dokler je ni porinila njena sošolka naravnost v blato.

Mia je bila blatna in mokra. Zelo je bila žalostna. Nato pa so se ji začeli smejati ostali sošolci. Bila je osramočena in to jo je zelo bolelo. Mislila si je:«Ko bi le imela takšne superge, ki bi ji pomagale, da le ne bi bila več zadnja. Kje naj bi dobila denar za takšne superge? Ali obstajajo?« Mami se je potožila in ji povedala, kaj se ji je zgodilo na krosu. Povedala ji je za svojo veliko željo. Tudi mami je bilo hudo in jo je začela bodriti. Potolažila jo je s tem, da bo tudi ona zrastla in jim bo že pokazala. Mama je na zabojnikih za smeti našla superge, ki so bile odlično ohranjene. Ko je Mia dobila stare nove superge, je bila vesela.

V šoli pa so imeli še eno atletsko tekmovanje. Mia je bila pripravljena. Nato pa se je zopet oglasila zračna pištola in začeli so teči. Mii se je zdelo čudno, da je tako hitra. Med tekom pa je ugotovila, da so te superge čudežne.

Mia je bila zelo vesela in na koncu je zmagala. Dobila je glavno nagrado. Vsi sošolci so ji čestitali in jo sprejeli v družbo.

Stela Jelenc, 5. a

__________________________________________________________

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja